Eti Bakır, Avrupa’nın Pil Hammaddelerine Bağımlılığını Azaltacak Projeye Fon Kazandı
Bakır üretiminde üretilen pirit konsantresinden kobalt üretebilen bir fabrikaya sahip olan Eti Bakır’ın Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi, “Avrupa’nın Pil Hammaddelerine Bağımlılığını Azaltacak Sürdürülebilir Teknolojiler” projesiyle Avrupa Birliği’nden fon almaya hak kazandı. .
Cengiz Holding, üretime odaklanarak Ar-Ge çalışmalarına hız verdi. Şirketin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin önde gelen özel sektör yatırımlarından biri olarak 1,2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiği Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi, Türkiye’nin “Rekabetçi ve Sürdürülebilir Avrupa Pil Fiyat Zinciri” konumunda. Ufuk Avrupa. başlıklı çağrısından fon almaya hak kazanan konsorsiyumdaki 19 uluslararası kuruluştan biri oldu.
Eti Bakır, 7 milyon avroluk “STREAMS: Avrupa’nın Pil Hammaddelerine Bağımlılığını Azaltmak İçin Sürdürülebilir Teknolojiler” projesinde, pilin ana bileşenlerinden biri olan katot aktif maddesini kobalt, nikel, manganez ve lityum bileşikleri ile üretecek. 05 milyon avroluk bütçenin 600 bin avroluk kısmı bu programdan karşılanacak.
13 ülkeden 19 kuruluş
Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Fabrikası Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, Horizon Europe projesinde elde edilen bu başarı ile Türkiye’nin en değerli pillerden biri olan pilin sürdürülebilir üretimi ve geri dönüşümünde değerli bir rol üstlendiğini söyledi. 21. yüzyılın sorunları. Bakır üretiminde artık eser olarak ortaya çıkan piritten kobalt üretme kabiliyetine sahip dünyada tek tesise sahip olduklarının altını çizen Kayışoğlu, “Son dönemde elektrikli araç kullanımının artmasıyla birlikte Bu araçlardaki pillerin üretimi ve geri dönüşümü tüm dünyanın en değerli gündemlerinden biri haline geldi.Bu kapsamda ‘Orta Departman Çözümleri’ni desteklemek için ‘Rekabetçi ve Sürdürülebilir Bir Avrupa Pil Fiyat Zinciri’ başlıklı çağrı yapıldı. İngiltere, Belçika ve Polonya’nın da aralarında bulunduğu 13 ülkeden 19 şirket ve uluslararası kuruluşun yer aldığı konsorsiyumdaki tek Türk firması olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin en önemli bilimsel araştırma kurumlarından biri olan TÜBİTAK RUTE ile birebir proje kaynak” dedi.
Lityum-iyon pil geliştirilecek
Batarya bileşenlerinin birincil, ikincil kaynaklar ve batarya atıklarından sürdürülebilir ve çevre dostu teknolojilerle sentezleneceğini anlatan Kayışoğlu, şöyle devam etti: “Bu proje ile lityum-nikel-mangan-kobalt-oksit (NMC) tipi lityum geliştirilmesi hedefleniyor. Güç yoğunluğu yüksek -iyon piller “Projede pilin ana bileşenlerinden olan katot verimli cihaz için gerekli olan kobalt, nikel, manganez ve lityum bileşiklerinin elde edilmesini sağlayacağız. Katot aktif maddesi, pilin ağırlığının yaklaşık yüzde 31’ini oluştururken, maliyetinin yüzde 51’ini oluşturuyor.”
“Lityum alüminyumdan gelecek”
Avrupa’da yaygınlaşan projelerin ‘sürdürülebilir’ özelliğine dikkat çeken Kayışoğlu, Cengiz Holding’in tüm grup şirketlerinin ‘sıfır atık’ bilinciyle yıllardır bu faaliyetleri yürüttüğünü belirtti. Horizon Europe projesi ile mevcut kobalt karbonat üretim sürecini ileri saflaştırma formülleriyle adapte ederek pil kalitesinde kobalt sülfat heptahidrat geliştireceklerini belirten Kayışoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güneyde bulunan nikel ve manganez gibi değerli metalleri geri kazanarak. Mevcut hammaddemizde eser miktarda pirit konsantresi, nikel sülfat hekzahidrat pil kalitesinde eser miktarda bulunurken, Mazıdağı’nda ileri saflaştırma teknikleri ile pil kalitesinde lityum karbonat ve lityum hidroksiti kalıntı üründe eser miktarda lityum geri kazanarak geri dönüştüreceğiz. kardeş şirketimiz Eti Alüminyum’un Seydişehir fabrikasında işlenen boksit madeninin 3 yıl sürecek projemizle önce ülkemizin sonra da dünya ekonomisinin sürdürülebilir ekonomisine katkı sağlayacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” – İSTANBUL