Sağlık

Rokanın yararları ve zararları nelerdir? Rokanın cilde faydaları ve besin değeri…

Türk mutfağında salata çeşitlerinin vazgeçilmezi olan roka bitkisi kendine has aroması ve kokusu ile oldukça sık tüketilmektedir. İri yeşil yapraklarıyla dikkat çeken bu bitkinin kullanıldığı bazı yemekler de vardır. Roka bitkisinin sık tüketilmesinin sebebi sadece ağızda bıraktığı mükemmel tat değildir. Aynı zamanda kanser gibi hastalıkları önleyen roka faydalı bitkiler arasında yer almaktadır.

ROCA’NIN FAYDALARI NELERDİR? KADINLAR İÇİN FAYDALARI

  • Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Dalak ve karaciğerde oluşabilecek şişkinlikleri önler.

  • Aynı zamanda tohumları hardal yapımında kullanılan roka, ateş düşürmeye de yardımcı olur. Roka tohumu çayı ile yüksek ateş önlenebilir.

  • Böbreklerin sistemik çalışmasına yardımcı olur. Böbrek kumu ve taşının daha kolay dökülmesini sağlar. Bunun için roka kürü tercih edilir. Yarım demet roka ve 1 litre su ile hazırlanan roka kürü, haftada en fazla 4 kez yemeklerden sonra içilir.

  • Roka yaprakları ile yapılan çay öksürük krizlerinde rahatlıkla tüketilebilir.

  • Roka yaprağı aynı zamanda dezenfektan görevi görür. Bunun için roka yaprakları önce sirke içinde bekletilir daha sonra kurutulur ve çatal yardımıyla ezilir. Ezilmiş roka yaprağı yaraya sürülür, bir iki dakika bekletilir ve pamuk yardımıyla temizlenir.

  • Saçların çabuk yağlanmasını engeller.

  • Sivilcelerin kurumasına yardımcı olur.

KADINLAR İÇİN ROKAN FAYDALARI

Kanser riskini azaltır: Roka, antioksidanlar ve diğer bitki bileşikleri açısından oldukça zengin olduğu için kanser riskini azaltır. Özellikle kadınlar için; Meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim kanseri riskini yüksek oranda önlediği gösterilmiştir.

Hamilelik için faydalıdır: Roka folik asit açısından güçlü bir bitki olduğu için hamilelik döneminde sıklıkla tercih edilir. Ek folik asit alımı annenin folat seviyesini yükseltir. Düşük folat düzeyi, fetal gelişimde nöral tüp defektleri için bir risk faktörüdür. Takviyeler ve folik asit içeren besinler ile bu risklerden kaçınılmalıdır.

KAYA KAYIPLARI

Faydaları oldukça fazla olan roka bitkisinin güçlü bir yan etkisi yoktur. Her besinde olduğu gibi rokayı da fazla tüketmemeye özen gösterilmelidir. Fazla tüketildiğinde kan basıncında hızlı yükselmeye neden olabilir. Tekrar tüketilmesi hastaların ülser ve gastrit gibi mide problemlerini arttırabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu