Van YYÜ’de protesto yapan öğrencilere engel: ‘Siz öyle öğrenciler değilsiniz, hoşuma gitmiyor’
KAMYONET – Aydın’ın Efeler ilçesinde Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda arızalanan asansörden çıkmaya çalışırken hayatını kaybeden 22 yaşındaki Zeren Ertaş’ın ölümüne ilişkin protestolar devam ediyor. Protestolardan birinin adresi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi idi. Üniversite kampüsünde toplanan bir grup öğrenci, ‘Susmayın, sessiz kaldığınız sürece sıra size gelecek’ ve ‘Pes etmeyin, hayatınıza sahip çıkın’ sloganlarıyla yürüyüş yaptı.
‘BUNLAR KAZA OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLECEK ŞEYLER DEĞİLDİR’
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden slogan atarak çıkan öğrenciler özel güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Burada bir açıklama yapan üniversite öğrencisi Cihan Mert, yürüyüşlerinin anayasal hak olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Aydın’da bir dizi arkadaşımızı kaybettik. KYK yurtlarında güvensizlik ve emniyetsiz asansörler nedeniyle hayatımızı kaybetmemize gerek yok. Hayatımızın devlet güvencesi altında olması gerekiyor. Konut sorunu yaşıyoruz. Yaşadığımız barınma sorunlarıyla ilgili hiçbir şekilde hakkımız verilmiyor. En temel hakkımız olan barınma sağlanamıyor. Bu da yetmezmiş gibi KYK yurtlarında da hayatımızı kaybediyoruz. Biz sessiz kaldıkça bu daha da artacaktır. Bizim yapmamız gereken buna karşı sesimizi yükseltmek. Burada yürümek bizim anayasal hakkımızdır. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Korkunç bir şey yapmıyoruz. Biz hatalı değiliz. Bize verilen yorganlar kefen oldu. Artık ölmek istemiyoruz. İki arkadaşımızı Eskişehir’de intihar ettikleri için kaybettik. Çanakkale’de bir arkadaşımızı kaybettik. Aydın’da bir arkadaşımızı kaybettik. Yarın Van’da biz de canımızı kaybedebiliriz. Bunlar ‘kaza’ diye geçiştirilecek şeyler değil. “Bunlar cinayet.”
‘HERKES BU OKULDA KENDİ AKLIYLA BİR ŞEY YAPABİLİR’
Açıklamanın ardından yürüyüşe devam etmek isteyen öğrencilere izin verilmedi. Bu sırada öğrencilerle görüşen bir yetkili, “Bu okulda herkes istediği gibi bir şeyler yapamaz. Hiç kimse izinsiz bir şey yapamaz. Şu anda burada suç işlemenizi istemiyoruz. Üniversitenin kuralları vardır. Burada izinsiz yaptığınız her şey suçtur” dedi.
‘SİZ O ÖĞRENCİ DEĞİLSENİZ, BEN ONLARI SİZE YARATMADIM’
Daha sonra söz konusu görevli, üniversitenin yürüyüş yolunda oturan protestocu öğrencilerden eylemlerini durdurmalarını isteyerek, “Yaptığınız suçtur. Artık sizden isim almamız gerekecek. Ama sizi çok iyi tanıyorum, siz o kadar öğrenci değilsiniz. Sana yardım edeceğiz. İzin alınmadan yapılan bir eylem veya davranış vardır. Bu uymuyor. Aslında sana uygun bir şey bulamadım. Şu anda herkesin dikkatini burada çekiyorsun. Yaptığınız yasal değil. “Bazı haklarınızı savunmak için izne ihtiyacınız var” diyerek dikkat çekti.
‘ASANSÖRÜM İKİ BUÇUK AYDIR ARIZALI’
Bir kız öğrenci, personel ile yaptığı görüşmede yaşadığı yurt binasının asansörünün bozuk olduğunu şöyle anlattı: “Asansörüm iki buçuk aydır bozuk. Bunun benim başıma gelmeyeceğini nasıl bilebilirim? Yurttaki asansör için her gün rapor hazırlıyorum. Üçüncü katta kalıyorum. Tamam, asansörü kullanmasam sorun değil ama rahatsız olan ve hasta olan bazı arkadaşlarım var. “Bu asansörü kullanmak zorunda kalacaklar.”